Vinařství Mikulica
Toto vinařství založil pan Petr Mikulica na dobrých základech rodinné tradice pěstování révy vinné a výroby vína. Zaměřuje se na optimální zralost hroznů, kterou řídí i pomocí redukce na jednotlivých hlavách. Díky správnému zacházení i šetrné technologii zpracování si vína uchovávají svůj odrůdový charakter a čistotu.
4 hektary vinic pro vinařství není zrovna moc, a proto si Petr Mikulica přikupuje hrozny, které vyrostly na krásném jižním svahu Slunného kopce v Popicích, kde jich je pro zatím stále dost. Vinařství Mikulica je členem sdružení mladých vinařů.
Náš tip: Všechna vína jsou čistá, odrůdově čitelná a u červených, lze hovořit o velmi krásných moravských vínech. Z bílých vín ročníku 2016 mě zaujaly Veltlíny, Sauvignon, Rulandské bílé i Pálava. Z červených vín ročníku 2015 Rulandské modré a André.
Jakub Adámek
Vinařství Mikulica v bodech a číslech
- Vlastní produkce hroznů: 5 ha
- Ročně vyrobeno lahví: 40 000
- Podoblast: Velkopavlovická
- Podloží: hlinito-jílovité
- Významná ocenění: Pálava 2016, výběr z hroznů – zlatá medaile Wine Asia Trophy 2017 a zlatá medaile San Francisco International Wine Competition 2017, Sauvignon 2016, pozdní sběr – stříbrná medaile San Francisco International Wine Competition 2017, Pálava 2014, pozdní sběr – zlatá medaile MUVINA Prešov 2015, Sauvignon 2014, pozdní sběr – stříbrná medaile MUVINA Prešov 2015.