Odrůdy

banner kolekcebanner doprava zdarma Není čas nebo si nevíte rady?

Vyberte si z nabídky kolekcí, které pro vás sestavil Jakub Adámek.

Do kolekcí zařazujeme pouze zajímavá vína, která jsme ochutnali a můžeme je vřele doporučit.

Základní rozdělení tichých vín českých a moravských

Při každém nákupu je dobré mít přehled v dané problematice. U vína nevyjímaje. Možná vám pomůže tento článek o rozdělení vín v České republice.


Jakub Adámek Jakub Adámek, 21. 11. 2016




Tichá a ostatní vína

Pojem tiché víno označuje kategorii vín bez dalšího posílení - fortifikování a bez vyššího obsahu oxidu uhličitého (CO2). Slovo fortifikované pochází ze slova fortification (anglicky, francouzsky) a jeho překlad je opevnění nebo volně posílení. Kategorie fortifikovaných vín je nejčastěji spojována s dolihováním, což je proces výroby, kdy se víno při alkoholové fermentaci (během kvašení) posílí o složku ethanolu.

Podrobněji se o fortifikovaném víně, a dalších kategoriích rozepíši v některém z dalších článků. Pro pořádek je alespoň zmíním. Jsou to například Aromatizované víno, Likérové víno, Mešní víno, Košer víno, BIO víno, Odalkoholizované víno, Perlivé víno a Šumivé víno.

Rozdělení dle označení původu

Směrnice Evropské komise od roku 2009 změnila pravidla pro označování vín, abychom sjednotili označování vín s Evropskou unií (EU).

Označení stolní víno bylo nahrazeno názvoslovím Víno, neboli víno bez označení původu. Tato vína jsou pak dále rozdělena na Víno bílé, Víno růžové a Víno červené.

Další dva nově používané termíny CHZO (Chráněné zeměpisné označení) a CHOP (Chráněné označení původu) jsou určeny pro vína kvalitnější, která musejí splňovat různé podmínky.

CHZO je v našich podmínkách používáno jen ve spojení s kategorií označenou jako Zemské víno. Ta je dále dělena dle vinařské oblasti na Zemské víno české nebo Zemské víno moravské.

CHOP je u nás používáno ve spojení s kategorií označenou jako Jakostní víno. Tato kategorie je dále rozdělena na Jakostní víno odrůdové, Jakostní víno známkové, Vino originální certifikace (VOC nebo V.O.C) a Jakostní víno s přívlastkem.

Vína zařazená do kategorií jsou rozděleny dle cukernatosti a dalších parametrů. Pro přehlednost jsem na konec článku umístil tabulku.

Co je cukernatost a jak se měří

Cukernatost je pojem odvozený od množství cukru, který se tvoří v hroznech při jejich zrání na vinici. Zjednodušeně se dá říci, že čím jsou hrozny vyzrálejší, tím je obsah cukru větší. Cukernatost pak můžeme měřit několika způsoby.

U nás nejvíce používaný způsob, je měření obsahu cukru v moštu po vylisování pomocí moštoměru. Naměřená hodnota určuje zatřídění vína do dané kategorie. Český normalizovaný moštoměr je měřidlo cejchované v kilogramech na 100 litrů tekutiny. 

Zatřídění vín dle cukernatosti 

Po určení cukernatosti může vinař svá vína zatřídit tak, jak požaduje legislativa. Pokud se rozhodne vína nezatřiďovat a nepožádá SZPI o evidenční číslo jakosti, automaticky spadají do zatřídění Moravské zemské víno.

Nemá-li víno dostatečnou cukernatost a vinař se ho rozhodne dosladit sacharózou (řepným cukrem), víno ztrácí možnost být zatříděné do kategorie Jakostní víno s přívlastkem neboli predikátní. Nejlépe vyzrálá vína, vína přívlastková, musí projít registrací a schválením ze strany Státní zemědělské a potravinářské Inspekce (SZPI) a následně je jim přiděleno evidenční číslo jakosti. 

Zatřídění všech kategorií dle označení původu a cukernatosti 

základní rozdělení jakost podkategorie mimimální cukernatost
víno bez označení původu víno bílé, růžové, červené 11 °NM
víno s chráněným zeměpisným označením (CHZO) zemské víno moravské, české 14 °NM
víno s chráněným označením původu (CHOP) jakostní víno odrůdové, známkové 15 °NM
  víno originální certifikace - VOC (V.O.C.)   15 °NM
  jakostní víno s přívlastkem kabinetní víno 19 °NM
    pozdní sběr 21 °NM
    výběr z hroznů 24 °NM
    výběr z bobulí 27 °NM
    výběr z cibéb 32 °NM
    ledové víno 27 °NM
    slámové víno 27 °NM

Napsal:

Jakub Adámek, 21. 11. 2016

Jakub se stará se především o to, abyste měli dobré víno ve sklenici. Jezdí na degustace, ochutnává, jedná s vinaři a vybírá, která vína vám nabídneme. Vínem se profesně zabývá od roku 2001, kdy s otcem otevřeli vinotéku v Brně. Pořádá řízené degustace, výstavy vín a věnuje se osobním konzultacím, školení a doporučováním vín.


zpět na výpis článků



 
Máte zájem o zaslání newsletteru?
Chcete být infomováni akcích a novinkách? Abychom Vám mohli newsletter zasílat, potřebujeme váš souhlas se zpracováním osobních údajů (zde pouze e-mailová adresa). Souhlas udělíte vložením e-mailu a kliknutím na tlačítko. Všechny detaily i vaše práva zde.

Sledujte nás:

S láskou k vínu provozuje

Krobelus s.r.o.
Masarykova 118, 664 42 Modřice
IČ: 262 66 245

 Zobrazit na mapě

Obchodní podmínky • Reklamační řád • Osobní údaje

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku.
Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně on-line;
V případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.

© 2017 - design 321design
360° produktová fotografie MOD4.cz
E-shop Reperio

 

NAHORU