PEČLIVÝ VÝBĚR Garantováno 3 sommeliéry v našem týmu.
37 776 LAHVÍ SKLADEM Vlastní sklad je naší garancí rychlého dodání.
PORADÍME VÁM Tápete v nabídce? Poradí vám naši odborníci.
EXPRESNÍ DORUČENÍ Objednávky do 12 hodin expedujeme stejný den.
Při každém nákupu je dobré mít přehled v dané problematice. U vína nevyjímaje. Možná vám pomůže tento článek o rozdělení vín v České republice.
Jakub Adámek, 21. 11. 2016
Pojem tiché víno označuje kategorii vín bez dalšího posílení - fortifikování a bez vyššího obsahu oxidu uhličitého (CO2). Slovo fortifikované pochází ze slova fortification (anglicky, francouzsky) a jeho překlad je opevnění nebo volně posílení. Kategorie fortifikovaných vín je nejčastěji spojována s dolihováním, což je proces výroby, kdy se víno při alkoholové fermentaci (během kvašení) posílí o složku ethanolu.
Podrobněji se o fortifikovaném víně, a dalších kategoriích rozepíši v některém z dalších článků. Pro pořádek je alespoň zmíním. Jsou to například Aromatizované víno, Likérové víno, Mešní víno, Košer víno, BIO víno, Odalkoholizované víno, Perlivé víno a Šumivé víno.
Směrnice Evropské komise od roku 2009 změnila pravidla pro označování vín, abychom sjednotili označování vín s Evropskou unií (EU).
Označení stolní víno bylo nahrazeno názvoslovím Víno, neboli víno bez označení původu. Tato vína jsou pak dále rozdělena na Víno bílé, Víno růžové a Víno červené.
Další dva nově používané termíny CHZO (Chráněné zeměpisné označení) a CHOP (Chráněné označení původu) jsou určeny pro vína kvalitnější, která musejí splňovat různé podmínky.
CHZO je v našich podmínkách používáno jen ve spojení s kategorií označenou jako Zemské víno. Ta je dále dělena dle vinařské oblasti na Zemské víno české nebo Zemské víno moravské.
CHOP je u nás používáno ve spojení s kategorií označenou jako Jakostní víno. Tato kategorie je dále rozdělena na Jakostní víno odrůdové, Jakostní víno známkové, Vino originální certifikace (VOC nebo V.O.C) a Jakostní víno s přívlastkem.
Vína zařazená do kategorií jsou rozděleny dle cukernatosti a dalších parametrů. Pro přehlednost jsem na konec článku umístil tabulku.
Cukernatost je pojem odvozený od množství cukru, který se tvoří v hroznech při jejich zrání na vinici. Zjednodušeně se dá říci, že čím jsou hrozny vyzrálejší, tím je obsah cukru větší. Cukernatost pak můžeme měřit několika způsoby.
U nás nejvíce používaný způsob, je měření obsahu cukru v moštu po vylisování pomocí moštoměru. Naměřená hodnota určuje zatřídění vína do dané kategorie. Český normalizovaný moštoměr je měřidlo cejchované v kilogramech na 100 litrů tekutiny.
Po určení cukernatosti může vinař svá vína zatřídit tak, jak požaduje legislativa. Pokud se rozhodne vína nezatřiďovat a nepožádá SZPI o evidenční číslo jakosti, automaticky spadají do zatřídění Moravské zemské víno.
Nemá-li víno dostatečnou cukernatost a vinař se ho rozhodne dosladit sacharózou (řepným cukrem), víno ztrácí možnost být zatříděné do kategorie Jakostní víno s přívlastkem neboli predikátní. Nejlépe vyzrálá vína, vína přívlastková, musí projít registrací a schválením ze strany Státní zemědělské a potravinářské Inspekce (SZPI) a následně je jim přiděleno evidenční číslo jakosti.
základní rozdělení | jakost | podkategorie | mimimální cukernatost |
víno bez označení původu | víno | bílé, růžové, červené | 11 °NM |
víno s chráněným zeměpisným označením (CHZO) | zemské víno | moravské, české | 14 °NM |
víno s chráněným označením původu (CHOP) | jakostní víno | odrůdové, známkové | 15 °NM |
víno originální certifikace - VOC (V.O.C.) | 15 °NM | ||
jakostní víno s přívlastkem | kabinetní víno | 19 °NM | |
pozdní sběr | 21 °NM | ||
výběr z hroznů | 24 °NM | ||
výběr z bobulí | 27 °NM | ||
výběr z cibéb | 32 °NM | ||
ledové víno | 27 °NM | ||
slámové víno | 27 °NM |
Napsal:
Jakub se stará se především o to, abyste měli dobré víno ve sklenici. Jezdí na degustace, ochutnává, jedná s vinaři a vybírá, která vína vám nabídneme. Vínem se profesně zabývá od roku 2001, kdy s otcem otevřeli vinotéku v Brně. Pořádá řízené degustace, výstavy vín a věnuje se osobním konzultacím, školení a doporučováním vín.
Krobelus s.r.o.
Masarykova 118, 664 42 Modřice
IČ: 262 66 245
Zobrazit na mapě
Obchodní podmínky • Reklamační řád • Osobní údaje
Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku.
Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně on-line;
V případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.
Na těchto stránkách se prodává alkohol, nakupovat můžete od 18 let.
Je Vám 18 let nebo více?
ANO NE
Je nám líto, ale nemůžete nakupovat v našem obchodu.