Odrůdy

banner kolekcebanner doprava zdarma Není čas nebo si nevíte rady?

Vyberte si z nabídky kolekcí, které pro vás sestavil Jakub Adámek.

Do kolekcí zařazujeme pouze zajímavá vína, která jsme ochutnali a můžeme je vřele doporučit.

Náš průvodník vínem, pokud si nejste jistí, kterým si zpříjemnit večer:

Nejste si jistí, které víno vybrat a které Vám udělá tu největší radost? Nebo zrovna vybíráte dárek a jste zmatení jak lesní včely? Mrkněte na naše rozlišení vín a ,,proklikáte” se určitě k tomu správnému.





Sladké nebo suché

Každý je zaměřený na něco jiného, sladká a slámová vína nejsou pro každého, naproti tomu někomu se doslova zkroutí ústa, pokud ochutná suché víno. Možností je tu samozřejmě víc:

 

Není možné, aby každé víno chutnalo všem, proto si teď vysvětlíme jednotlivé rozřazené podle zbytkového cukru: 

 

  • Suché: Víno označené jako suché prokvasilo až na nízký obsah zbytkového cukru, jehož hranicí jsou 4 g cukru na litr. Výjimku tvoří víno, jehož zbytkový cukr dosahuje 9 g/l a to v případě, že rozdíl mezi zbytkovým cukrem a obsahem kyselin (přepočtený na kyselinu vinnou) je maximálně 2 g/l nebo méně.

 

  • Polosuché: Víno označené jako polosuché vykazuje obsah zbytkového cukru v rozpětí mezi 4 až 12 g/l. Nově pak mohou mít až 18 gramů zbytkové cukru s tím, že rozdíl mezi kyselinou vinnou a zbytkovým cukrem je maximálně 10 gramů nebo méně.

 

  • Polosladké: Víno označené jako polosladké může být označeno v případě, že hladina zbytkového cukru dosahuje hodnot od 12 do 45 g/l.

 

  • Sladké: Víno označené jako sladké se prezentuje vyšší hladinou zbytkového cukru. Jeho hladina se pohybuje nad hranicí 45 g/l.

 

 

červené, růžové nebo bílé

Tohle rozdělení vín je klasika. Červená vína jsou tvrdší, výraznější. Hodí se například k červeným masům a jejich degustace je dalo by se říct až náročná. Sýry a tučnější pokrmy jsou něco, co k červenému vínu určitě patří (Francouzská kuchyně je ideální partner)

Náš tip: Vyzkoušeli jste už šneky v této kombinaci? 

 

Bílá vína naproti tomu se hodí k rybám nebo třeba těstovinám nebo plodům moře. Celkově Itálie a její kuchyně přímo vybízí k bílému vínu. 

 

červené víno: Vyrábí se pouze z modrých hroznů (protože červené barvivo se nachází pouze v těchto odrůdách, a to ve slupkách bobulí). Při jeho výrobě se mošt nechá několik dní kvasit se rmutem (nakvášení). Slupky tak zůstávají v kontaktu s kvasící šťávou.

Naše tipy:

 

 

růžové víno: Vyrábí se z hroznů modrých moštových odrůd jen s krátkým nakvášením nebo bez nakvášení, takže výsledné zbarvení je světle červené (růžové). Víno s chráněným zeměpisným označením a víno s chráněným označením původu se nesmí vyrábět smísením červeného a bílého vína.

Naše tipy: 

Snímek obrazovky 2022 09 14 112026

 

 

bílé: Bílé víno je údaj o barvě vína při označování barvy vína dle vinařského zákona. Označuje se tak víno vyrobené z odrůd určených pro výrobu bílých vín, zapsaných ve Státní odrůdové knize. Všeobecně lze bílé víno vyrobit jak z bílých, tak z modrých odrůd, bílé z modrých hroznů se označuje (např. na Moravě) jako „klaret“.

Naše tipy: 

 

Snímek obrazovky 2022 09 14 112547

Nechcete se pouštět do klasického vína?

Pokud si nejste jisti, že víno je to pravé ořechové, co nyní na našich stránkách hledáte, pusťte se do jednoho z našich prosecc nebo sektů, která vám pěkně províří hlavou. Kdo sází na na exotiku, těm poslouží naše vinné koktejly, a pokud hledáte něco ostřejšího, mrkněte na kategorii destilátů (my to nikomu neprozradíme). 

%MCEPASTEBIN%

 


zpět na výpis článků



 
Máte zájem o zaslání newsletteru?
Chcete být infomováni akcích a novinkách? Abychom Vám mohli newsletter zasílat, potřebujeme váš souhlas se zpracováním osobních údajů (zde pouze e-mailová adresa). Souhlas udělíte vložením e-mailu a kliknutím na tlačítko. Všechny detaily i vaše práva zde.

Sledujte nás:

S láskou k vínu provozuje

Krobelus s.r.o.
Masarykova 118, 664 42 Modřice
IČ: 262 66 245

 Zobrazit na mapě

Obchodní podmínky • Reklamační řád • Osobní údaje

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku.
Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně on-line;
V případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.

© 2017 - design 321design
360° produktová fotografie MOD4.cz
E-shop Reperio

 

NAHORU