Odrůdy

banner kolekcebanner doprava zdarma Není čas nebo si nevíte rady?

Vyberte si z nabídky kolekcí, které pro vás sestavil Jakub Adámek.

Do kolekcí zařazujeme pouze zajímavá vína, která jsme ochutnali a můžeme je vřele doporučit.

Přívlastky a jakostní stupně vín stručně, jasně a přehledně

Třízení vín není nijak snadnou záležitostí. Kromě samotné cukernatosti hroznů při sběru zde hrají roli i další vlivy. V dnešním článku zjistíte, jaké jakostní stupně a přívlastky u vín rozlišujeme.


Milan Matušů Milan Matušů , 23. 10. 2020

 

Vše začíná u sběru

Protože vyzrálost, neboli cukernatost hroznů při jejich sběru hraje obrovskou roli při následné přeměně na víno, je třeba ji správně měřit a rozlišovat. Obsah cukru v moštu se měří optickým přístrojem zvaným refraktometr. Jeho stupnice je kalibrována ve stupních normalizovaného moštoměru (odtud zkratka °NM).

 

1 °NM odpovídá cca 1,1 kg cukru ve 100 l moštu.

 

refraktometr

Obrázek 1: Refraktometr

 

K měření obsahu cukru je ale také možno využít "klasický" moštoměr (hustoměr). Jeho výhodou je nižší cena oproti refraktometru, nevýhodou zase potřebné množství moštu, ve kterém obsah cukru měříme - u refraktometru nám totiž stačí pouze pár kapek.

Moštoměr

 Obrázek 2: Moštoměr

 

Předpokladem tohoto značení vín je jednoduchá rovnice: čím víc cukru mají hrozny při sběru, tím kvalitnější víno z nich můžeme vyrobit. Ve své podstatě je to pravda, ale neplatí to výhradně.

Jak vína třídíme

Třídění vín do jednotlivých skupin u nás vychází z tradičního systému využívaného u našich sousedů - v Rakousku a Německu. Český Zákon o vinohradnictví a vinařství rozlišuje 3 základní jakostní stupně:

  1.  Zemské víno - cukernatost moštu alespoň 14 °NM.
  2.  Jakostní víno - cukernatost moštu alespoň 15 °NM.
  3.  Jakostní víno s přívlastkem - cukernatost moštu alespoň 19 °NM.

 

Jakostní víno s přívlastkem se pak dále rozšiřuje o označení:

 

Další speciální případy přívlastků jsou:

  • Ledové víno - hrozny se sklízí a zpracovávají při venkovní teplotě minimálně -7 °C a cukernatost moštu musí být alespoň 27 °NM.
  • Slámové víno - hrozny, které při sběru měli cukernatost alespoň 32 °NM, se nechávají seschnout na výstelce ze slámy.
  • Výběr z cibéb - vzniká z vybraných odrůd, které jsou cíleně napadeny ušlechtilou plísní anebo z přezrálých hroznů, u kterých je cukernatost alespoň 32 °NM.

Přísné podmínky

Obecně se také často setkáme s víny, která by z pohledu dosažené cukernatosti mohla spadat do vín přívlastkových, ale toto označení nenesou. Nejčastější důvody mohou být v zásadě dva:

  1. Nesplnění dalších dílčích podmínek pro zařazení mezi přívlastková vína - například kombinace hroznů z různých vinařských podoblastí.
  2. Menší objem produkce hroznů - zejména u menších vinařů bývá běžné, že svá vína označí jako zemská, ačkoli skutečná cukernatost dosahuje na víno přívlastkové. Bývá to dáno vyšší náročností samotné klasifikace.

 

 Frankovka 2016

Vína s přívlastkem pozdní sběr

Kompletní nabídka

 

Chci ochutnat

 Sylvánské zelené

Vína s přívlastkem výběr z hroznů

Kompletní nabídka

 

Chci ochutnat

 Sauvignon 2019

Kabinetní vína

Kompletní nabídka

 

 

Chci ochutnat

 

Závěrem

Doufám, že vám náš článek udělal jasno ve značení jakosti a přívlastků českých a moravských vín. Jistě se vám nyní bude lépe vybírat víno, které si večer v poklidu otevřete a vychutnáte.

 

Napsal: Milan Matušů, 23. 10. 2020

Milan se u nás stará o marketing. Rád cestuje a objevuje zajímavá místa. Díky malému zahradnímu vinohrádku, o který se stará, nabírá v současné době znalosti z problematiky vinařství.

 


zpět na výpis článků

 


 
Máte zájem o zaslání newsletteru?
Chcete být infomováni akcích a novinkách? Abychom Vám mohli newsletter zasílat, potřebujeme váš souhlas se zpracováním osobních údajů (zde pouze e-mailová adresa). Souhlas udělíte vložením e-mailu a kliknutím na tlačítko. Všechny detaily i vaše práva zde.

Sledujte nás:

S láskou k vínu provozuje

Krobelus s.r.o.
Masarykova 118, 664 42 Modřice
IČ: 262 66 245

 Zobrazit na mapě

Obchodní podmínky • Reklamační řád • Osobní údaje

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku.
Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně on-line;
V případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.

© 2017 - design 321design
360° produktová fotografie MOD4.cz
E-shop Reperio

 

NAHORU