Odrůdy

banner kolekcebanner doprava zdarma Není čas nebo si nevíte rady?

Vyberte si z nabídky kolekcí, které pro vás sestavil Jakub Adámek.

Do kolekcí zařazujeme pouze zajímavá vína, která jsme ochutnali a můžeme je vřele doporučit.

Klaret a rosé

Máme tu letní dny, které vybízí ke skleničce něčeho lehčího a osvěžujícího. Rosé a klarety rok od roku získávají na popularitě právě v tyto měsíce. Podívejte se na nabídku růžových vín a pokud budete zvědaví můžete se něco o těchto vínech dozvědět v článku.


Jakub Adámek Jakub Adámek, 23. 7. 2019


Ruzove vino


Označení

Víno může být označeno jako Klaret, bylo-li vyrobeno oddělením šťávy z celých modrých hroznů bez macerace a nebo tzv odkrvením.

Jak se vyrábí?

U výroby červených vín se hrozny nechávají nakvášet mimo jiné proto, aby se extrahovala barva a třísloviny ze slupek a teprve poté se hrozny lisují. U klaretu se lisují celé hrozny a to jen lehce, nebo se využívá principu gravitace tzv odkrvení nebo samotok. V tomto případě se z lehce pomletých hroznů nechává vytékat šťáva, případně se zmáčkne jen velmi lehce. Následně mošt fermentuje a vzniká mladé víno.

Jak chutnají a kdy se podávají?

Cílem výroby klaretů je připravit víno světlé, lehce cibulové až narůžovělé barvy (záleží na odrůdě révy vinné). V chut bývá sušší, svěží s dostatečnou kyselinou a hlavně bez tříslovin. Takováto vína se pijí mladá, a často se používají v gastronomii.

Zajímavost

Klarety se používají i na výrobu šumivých vín, nejčastěji z odrůdy Rulandské Modré. Nejznámější oblast pro výrobu šumivých vín z odrůdy Rulandské modré je Champagne.
Pokud byste hledali takto vyrobená vína v zahraničí, pátrejte po označení Blanc de noir.

Rosé

Růžovým vínem, neboli Rosé může být označeno víno vyrobené z modrých hroznů, které bylo po krátkou dobu nakvášeno na slupkách, nebo bylo zceleno z bílého a červeného vína.

Jak se vyrábí?

Každý vinař má svůj postup výroby a délku macerace na rmutu podřizuje kýženému výsledku. Má-li klientelu, která uvítá výraznější rosé, nechá mošt na slupkách až několik dní. Chce-li dosáhnout lehčího rosé macerace probíhá v řádech hodin. Prokvašením pak dosáhne požadovaného zbytkovéhu cukru.

Široká nabídka

Díky různorodosti výrobních postupů si každý konzument najde své. Můžete si vybrat barvu od decentně lososově, zrale meruňkové až po tmavě růžovou. V chuti vína umí být jemná svěží nebo naopak výrazná, s výraznějším zbytkovým cukrem.
Od stylu výroby se dá určit, pro jaké příležitosti se víno hodí. Lehčí, sušší bude skvělé pro osvěžení, aromatičtější, zakulacená pro běžné pití i jako doplněk k jídlu a sladší například jako digestive nebo k méně sladkým, spíše ovocným dezertům.

Zajímavost

Růžová vína se používají jako základ pro míchané drinky, a nebo se dobře kombinují s čerstvým ovocem. Ideální pro skvělé osvěžení.


Napsal:

Jakub Adámek, 23. 7. 2019

 


zpět na výpis článků



 
Máte zájem o zaslání newsletteru?
Chcete být infomováni akcích a novinkách? Abychom Vám mohli newsletter zasílat, potřebujeme váš souhlas se zpracováním osobních údajů (zde pouze e-mailová adresa). Souhlas udělíte vložením e-mailu a kliknutím na tlačítko. Všechny detaily i vaše práva zde.

Sledujte nás:

S láskou k vínu provozuje

Krobelus s.r.o.
Masarykova 118, 664 42 Modřice
IČ: 262 66 245

 Zobrazit na mapě

Obchodní podmínky • Reklamační řád • Osobní údaje

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku.
Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně on-line;
V případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.

© 2017 - design 321design
360° produktová fotografie MOD4.cz
E-shop Reperio

 

NAHORU