Odrůdy

banner kolekcebanner doprava zdarma Není čas nebo si nevíte rady?

Vyberte si z nabídky kolekcí, které pro vás sestavil Jakub Adámek.

Do kolekcí zařazujeme pouze zajímavá vína, která jsme ochutnali a můžeme je vřele doporučit.

Oranžové víno v kostce

Co se skrývá pod názvem oranžové víno? Jak se vyrábí a jak chutná? Rozšiřte si obzory a buďte "in".


Jakub Adámek Jakub Adámek, 22. 11. 2017




Co to je oranžové víno?

S nadsázkou se dá říct, že je to protipól růžových vín a klaretů. Ty se vyrábí z modrých hroznů bez nakvášení, nebo jen s krátkou dobou macerace. Proto se do moštu ze slupek neuvolní mnoho barviva a tříslovin a vína zůstávají světlá, svěže ovocná. Více se o výrobě rosé a klaretů dočtete zde. Oranžová vína se vyrábí z bílých hroznů, kdy rmut zůstává při alkoholové fermentaci spolu s moštem i několik týdnů. Stejně, jak je tomu u vín červených.

Od pradávna po současnost

kvevry

Jedna z pradávných technologiích, kterou začali oprašovat autentisti, biodynamici a jiní nadšenci využívá Katechynský způsob výroby. Do amfóry zvanou kvevry se dají zralé hrozny, nádoba se utěsní a zakope do země. Pak už je to jen na přírodě a hrozny postupně překvasí na víno. Takto vyrobené víno má specifickou barvu, vůni i chuť. Protože jde o tradiční způsob výroby starý více jak 7000 let, nechali si jej Gruzinci zapsat mezi nehmotné dědictví organizací UNESCO.

U nás zatím bez pravidel

Výrobní postup oranžového vína u nás zatím není ukotven v zákoně. Existují ale nepsaná pravidla, která by se při výrobě měla dodržovat.

  • pokud možno použití hroznů, které nebyly ošetřeny běžnými postřiky
  • dlouhé macerování rmutu se šťávou s následnou alkoholovou fermentací bez přístupu vzduchu s následným zráním na kalech
  • pokud možno bez použití síry a s úpným vynecháním dalších chemických i přírodních látek při následném školení vína - má jít přece o biodynamické víno
  • hotové víno nečířit a nefiltrovat

Vypadá jinak, chutná jinak

Výsledkem takto zpracovaných hroznů je víno s barevnou škálou od temně žluté přes oranžovou až po zrzavou či měděnou. Aroma vína bude vždy ovlivněno odrůdou, ale měly by se objevovat tóny po květinách a sušeném či kandovaném ovoci. V chuti se navíc propíše i dlouhá macerace a zrání na kalech, která přidá robustnost a jistou dávku třísloviny. I z tohoto důvodu doporučuji vína dekantovat, aby se měla čas nadechnout a otevřít se pro intenzivnější zážitek.

Jestli se vše podařilo, jak má, můžeme se těšit na zajímavý zážitek a rozšíření svých degustačních znalostí.

 

Vybraná vína z naší nabídky:

 

Pinot Gris - ORANGE Bio (Rulandské šedé) 2015, výběr z hroznů, Vinařství Marcinčák

Tramín červený Oranžové 2016, pozdní sběr, AnnoVino Lednice

 

Celkový dojem: Oranžové víno, které kromě barvy zaujme i svou chutí. Ve vůni jemné. Chuť vína je díky způsobu výroby typická k oranžovým vínům, medové a kořenité minerální tóny. Při výrobě leží na Slupkách a získává tak patinku archivního vína.

Ochutnali jsme: V lednu 2020.

 

 

 


Napsal:

Jakub Adámek, 22. 11. 2017

 


zpět na výpis článků



 
Máte zájem o zaslání newsletteru?
Chcete být infomováni akcích a novinkách? Abychom Vám mohli newsletter zasílat, potřebujeme váš souhlas se zpracováním osobních údajů (zde pouze e-mailová adresa). Souhlas udělíte vložením e-mailu a kliknutím na tlačítko. Všechny detaily i vaše práva zde.

Sledujte nás:

S láskou k vínu provozuje

Krobelus s.r.o.
Masarykova 118, 664 42 Modřice
IČ: 262 66 245

 Zobrazit na mapě

Obchodní podmínky • Reklamační řád • Osobní údaje

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku.
Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně on-line;
V případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.

© 2017 - design 321design
360° produktová fotografie MOD4.cz
E-shop Reperio

 

NAHORU